Semua orang akan idamkan sesuatu hubungan itu kekal bahagia sehingga selamanya. Dalam satu perhubungan itu akan ada banyak cerita dan sifat pasangan. Dalam perhubungan juga akan mengajar kita erti kesabaran, sifat bertoleransi, marah dan lain-lain. Apa yang anda perlu lakukan untuk pastikan hubungan anda kekal bahagia?

  1. JAGA BATAS

Setiap pasangan akan ada sifat cemburu kalau dapat mengetahui pasangan mereka ini bergaul dengan berlainan jantina. Contoh : Pasangan anda lelaki dan berkawan rapat dengan kawan perempuan. Disini akan menimbulkan perasaan tidak puas hati dan cemburu serta boleh merosakkan hubungan. Fikiran kita menjadi negatif dan overthinking terhadap pasangan kita. Seeloknya anda sedar dan tahu batas anda dalam perhubungan dimana anda perlu menjaga hati seseorang dan tidak ingin menyakiti hatinya. 

  1. SIFAT BERTOLAK ANSUR

Sifat bertolak ansur ini sangat penting dalam satu perhubungan. Jangan pernah membuat diri anda seseorang yang mementingkan diri sendiri sehingga merosakkan perhubungan. 

  1. SELALU INGAT STATUS ANDA

Manusia akan membawa watak berlainan setelah mengetahui status diri mereka. Kalau mereka bujang, mereka bebas untuk berkawan dengan orang dan mengenali seseorang. Tetapi kalau mereka sudah berpunya ataupun dalam perhubungan, mereka akan tahu apa perkara yang mereka boleh lakukan dan apa perkara yang mereka tidak boleh lakukan demi menjaga hati pasangan mereka. 

  1. HORMAT MENGHORMATI

Bila dah terlalu selesa dengan pasangan, jangan pernah lupa untuk saling menghormati. Lagi-lagi dalam membuat satu keputusan. Jangan pernah sangka orang akan sentiasa bersetuju dengan keputusan anda tetapi cuba dan belajar untuk menerima daripada orang kata dan membuat keputusan. Anda perlu menghormati setiap keputusan daripada orang lain juga. Kadang apa yang merasakan diri kita itu betul tapi sebenarnya kita salah. 

  1. JAGA HATI PASANGAN

Anda mengharapkan pasangan anda menjaga hati anda, tetapi anda sendiri tidak menjaga hati pasangan. Dan elakkan buat perkara yang pasangan anda tidak suka yang boleh buat hati dia sakit. 

Tak salah untuk ubah diri anda menjadi lebih baik sebenarnya. Untuk kebaikan anda dan pasangan anda di akhirat nanti. InsyaAllah kalau anda boleh lakukan perkara di atas, hubungan anda akan kekal bahagia selamanya. 

Penulis : Izzah