Tempoh pertunangan merupakan saat untuk anda dan pasangan lebih mengenali antara satu sama lain. Ada juga yang berpendapat, tempoh pertunangan ini merupakan tempoh di mana anda dan pasangan membuat persiapan ke arah pernikahan dan seterusnya persiapan setelah berumah tangga nanti.

Namun, tempoh pertunangan ini juga boleh dikatakan sebagai tempoh bakal pasangan membuat keputusan dengan sebaiknya sama ada untuk meneruskan atau tidak meneruskan majlis pernikahan yang telah dirancang.


Pelbagai dugaan bakal mendatang tanpa diduga. Mungkin silih berganti. Hanya yang kuat dan matang sahaja yang bakal menempuhi dugaan bertunangan ini dengan tenang.

Terdapat 5 dugaan bertunang yang akan kami kongsikan kepada anda sebagai persediaan anda dan pasangan menempuhi alam pertunangan.

1. Dugaan dengan perasaan sendiri.
Berdepan dengan perasaan tiba-tiba rasa tidak bersedia menyebabkan diri sendiri menjadi ragu-ragu dengan keputusan untuk berkahwin. Kadangkala tiada punca yang jelas mengapa diri sendiri rasa belum bersedia. Boleh jadi saat ini hanya permainan perasaan.

2. Pasangan bersikap acuh tidak acuh.
Faktor pasangan yang hanya bersikap sambil lewa dalam perhubungan menyebabkan diri bertambah ragu-ragu untuk meneruskan pernikahan. Tambahan lagi, tarikh majlis sudah dekat. Banyak persiapan yang tertangguh akibat tidak dapat kerjasama daripada bakal pasangan. Kemungkinan pada saat ini, situasi antara bakal pasangan lebih tegang. 


3. Kehadiran orang ketiga dalam perhubungan.
Antara dugaan yang hebat dalam pertunangan apabila pasangan mula nampak  dan tertarik kepada individu lain yang lebih baik, lebih cantik, lebih perfect dan lebih berkerjaya daripada tunang sendiri. Akhirnya, perhubungan terpaksa diputuskan di tengah jalan.

4. Dugaan dari segi kewangan.
Faktor baru nak memulakan kerjaya dan faktor ekonomi yang belum stabil membuatkan pasangan mula tawar hati untuk meneruskan perkahwinan.  Mudah berputus asa dan merasakan belum cukup bersedia dari segi kewangan sekiranya meneruskan majlis yang telah dirancang.

5. Dugaan dari sudut keluarga.
Banyak perkara yang perlu dipertimbangkan jika melibatkan ahli keluarga kedua-dua belah pihak. Contohnya dari sudut hantaran, majlis yang diadakan dan juga perbelanjaan yang bakal dikeluarkan nanti. Belum lagi bercerita tentang keluarga yang tidak merestui hubungan yang dijalin. Akhirnya, keluarga bermasam muka. Jalan terbaik yang dipilih untuk meleraikan kekusutan adalah dengan jalan perpisahan.

Semoga kita semua terus kuat dalam melayari bahtera pertunangan seterusnya bahtera rumah tangga yang bakal dibina nanti. Semoga Allah mempermudahkan dan memberikan jalan buat kita dalam meneruskan niat suci untuk membina masjid.

All the best !

Penulis : Afifah