Cinta merupakan anugerah ALLAH yang tidak ternilai, tapi cinta kepada ALLAH dan Rasul merupakan cinta yang paling tinggi darjatnya mengatasi segala jenis cinta.

Namun, bila berbicara soal cinta atau soal pertemuan pasti akan ada penghujungnya. 

Putus cinta itu memang menyakitkan. Tapi, percayalah disebalik segala ujian yang anda hadapi pasti ada sinar di penghujungnya. 

Di sebalik semua kekecewaan yang anda rasa, ada hikmah yang mungkin anda tidak anda sedari. Jom baca sampai habis untuk mengetahui “hikmah disebalik putusnya sebuah perhubungan.”

  1. Ada banyak masa untuk diri sendiri

Bila putus cinta, anda ada banyak masa untuk diri sendiri. Lakukan semua aktiviti kesukaan anda, contohnya seperti bersukan dan boleh juga untuk manjakan diri anda di spa atau salun-salun kecantikan. 

  1. Menjauhkan diri daripada zina

Bila putus cinta, anda akan terhindar dari banyak jenis zina. Contohnya, zina mata, zina hati, zina tangan dan lain-lain jenis zina. Jadi, apabila putus cinta bersyukurlah. Itu tanda ALLAH sayangkan anda dan nak jauhkan anda daripada zina. 

  1. Banyak masa untuk ahli keluarga dan rakan-rakan

Ada sesetengah orang, bila dalam perhubungan dia terlalu fokus dengan pasangan sampai dia terlupa dengan orang sekeliling terutama ahli keluarga dan rakan-rakan terdekat. Jadi, bila anda putus cinta adalah masa yang tepat untuk ganti semula masa-masa yang patut anda luangkan bersama mereka. 

  1. Mengajar untuk jadi lebih matang

Dalam sedar tak sedar, putus cinta juga banyak mengajar supaya anda menjadi lebih matang. Anda akan lebih banyak menghargai dan mensyukuri kehidupan ini. 

  1. Hidup lebih tenang

Apabila putus cinta, hidup anda akan lebih tenang. Anda akan lebih fokus untuk melakukan sesuatu aktiviti tanpa ada sebarang gangguan. 

  1. Menjimatkan wang

Tahukah anda, apabila anda putus cinta juga sedikit sebanyak menjimatkan wang anda. Ini kerana, anda tidak perlu lagi mengeluarkan duit minyak kereta untuk mengambil si dia. Anda juga tidak perlu mengeluarkan duit untuk belanja si dia makan di restoran pilihan hatinya. 

Oleh itu, jangan terlalu menghukum diri dan terlalu bersedih apabila putus cinta. Belajar mengikhlaskan segalanya. Percayalah, ALLAH dah atur elok-elok jalan hidup kita. Dan, percayalah ada yang lebih baik untuk anda. Tetap semangat! Senyum! 😀

Penulis : Fatimah