Tahukah anda kebanyakan perempuan memilih bakal suami mereka disebabkan sifat romantik? Dan kebanyakan isteri mengharapkan suami untuk sentiasa romantis ketika bersama mereka. Malangnya, tidak ramai lelaki yang boleh menjadi romantik seperti yang wanita harapkan dan bertambah malang lagi jika mereka tidak pernah ambil tahu bagaimana untuk menjadi seorang yang romantik. Jadi, artikel kali ini admin akan kongsikan dengan anda bagaimana cara Rasulullah s.a.w bersikap romantis pada isteri-isteri baginda. 

  1. PANGGILAN

Memanggil isteri dengan panggilan/ gelaran yang manja dan disukai. Contoh panggilan yang anda boleh gunakan seperti “sayang” “manja” “baby” mungkin anda akan nampak sedikit geli tapi percayalah dengan panggilan ini boleh memikat dan mencairkan hati isteri anda. 

  1. PELUK ISTERI SETIAP KALI SEBELUM KELUAR RUMAH

Dengan memberikan pelukan pada isteri, mereka akan rasa disayangi dan akan sentiasa teringatkan anda sewaktu tiada bersama dengannya. 

  1. UCAPAN

Rajinkan untuk sentiasa mengatakan ucapan “I Love You, I miss You” kepada isteri. Dengan perkataan-perkataan ini akan menunjukkan kasih sayang yang mendalam kepada isteri. 

  1. CIUMAN MESRA

Ciuman pada pipi, dahi dan juga tangan ada perbezaan untuk menunjukkan kasih sayang anda. Dengan berikan ciuman dahi mereka akan merasakan anda betul-betul menyayangi mereka. Ciuman juga adalah lambang kepada kesetiaan dan peniup semangat untuk isteri dan suami meneruskan kehidupan seharian. 

  1. JAUHI PERKARA YANG BOLEH MENYAKITI ATAU MENYINGGUNG HATI ISTERI

Cuba elakkan perkara yang tidak disukai isteri. Jika anda masih lakukan perkara yang isteri anda benci, pasti mereka akan berasa kecewa dan sedih serta boleh mendatangkan kemarahan. Hati wanita ini mudah tersentuh dan cepat sensitif. 

  1. USIK MENGUSIK

Rajinkan diri untuk bergurau senda antara suami dan isteri. Apabila anda mengamalkan sifat usik mengusik ini akan lebih mengeratkan hubungan dan menghidupkan suasana lebih romantik. 

  1. BERJALAN BERSAMA DI LUAR RUMAH

Perkara ini selalu berlaku di awal perkahwinan dan orang akan nampak seperti belangkas. Kemana-mana pasti berkepit. Tetapi apabila perkahwinan makin lama, anak-anak pun dah bertambah pasti agak kurang untuk berjalan bersama. Cuba ambil masa untuk anda bersama isteri keluar berdua dengan berpegangan tangan tanda anda melindungi dan menyayangi dia.

  1. MENDAHULUKAN ISTERI

Dalam setiap perkara anda perlu untuk mendahulukan isteri seperti suami perlu membukakan pintu, beri isteri makan dahulu sementara anda menjaga anak dan sebagainya. Perkara ini juga dilakukan oleh Rasulullah SAW kepada para isterinya. 

  1. REDAKAN KEMARAHAN ISTERI

Tahukah anda, ketika Aisyah sedang marah, Nabi SAW mencubit hidungnya dan berkata “Wahai ‘Uwaisy (panggilan nama singkatan Aisyah), dan berkata “Ya Allah, Ya Tuhan Muhammad, ampunilah dosaku, hilangkan sifat kemarahan di hatiku dan selamatkanlah aku dari fitnah yang menyesatkan.”

  1. BERKONGSI BEKAS MAKANAN DAN MINUMAN

Kadangkala Rasulullah SAW diberikan sebuah cawan minuman kepadanya dan Aisyah minum dari bekas lain. Setelah itu, Rasulullah SAW mengambil cawan minuman Aisyah dan meletakkan mulutnya di bekas tempat minumnya. 

Buat anda yang mengimpikan keluarga harmoni dan sentiasa bahagia, amalkanlah setiap sunnah yang dilakukan Rasulullah s.a.w ini dalam kehidupan bersama pasangan anda. Insyaa Allah, pasti sentiasa bahagia!

Penulis : Izzah