Apabila sudah melayari bahtera perkahwinan, pastinya setiap pasangan menginginkan cahaya mata yang menjadi penyeri kehidupan dalam berumah tangga. Kehadiran anak yang Allah anugerahkan adalah rezeki daripada-Nya.

Dia lebih mengetahui masa yang tepat dan sesuai untuk diberikan kepada pasangan. Pasti impian ini sangat dinanti-nantikan buat pasangan yang telah bersedia untuk menimang cahaya mata. 

Namun, terdapat juga pasangan yang telah lama berkahwin belum lagi direzekikan untuk menimang cahaya mata sendiri. Ada yang telah berkahwin lebih 5 tahun, tetapi masih belum lagi rezeki.


Menurut perkongsian dari Twitter Ika@Ikakatimin , ia banyak membuka mata pasangan dan orang ramai di luar sana terhadap pasangan yang belum memiliki cahaya mata.

Kadang kala apa yang dilihat dari satu sudut pandangan dan perspektif lain, memiliki dan tidak memiliki anak itu juga satu ujian. Berat ujian orang yang ada anak, berat juga ujian orang yang tidak ada anak.

Cumanya apabila melihat jauh lebih mendalam sebenarnya, Allah dah banyak memberikan rezeki kepada kita. Tanpa kita minta, tanpa kita berusaha dengan begitu keras, Allah tetap berikan rezeki yang terbaik buat kita. Tanda kasih dan sayangnya Allah kepada setiap hamba-Nya. 

Bagi yang memiliki anak, semoga anak yang dibesarkan menjadi anak yang soleh dan solehah, yang menjadi saham terbaik buat kita di akhirat sana. Bagi yang belum direzekikan anak, bersangka baiklah kepada Dia.Berlapang dada dan redha akan setiap perjalanan yang diaturkan oleh-Nya.

Ambil yang positif dari perkongsian saudari Ika@Ikakatimin di sini:https://twitter.com/ikakatimin/status/1586576747902152704?t=Au3BZEIN4b748WCkC-OJvg&s=19

Penulis : Afifah.